2023-04-18

Cykelutflykter för härliga vårdagar

Det finns många natursköna besöksmål på cykelavstånd som är extra fina på våren. Här tipsar vi dig om några bra i Södertälje. Packa fikakorgen, ut och njut!

5690457-bikers-in-forest-cycling-on-track.jpg

När fåglarna börjar kvittra, marken täcks av vitsippor och solen värmer igen, vad är mer passande än att ta fram cykeln ur vintervilan, ge den lite kärlek och sedan inviga cykelvåren med en utflykt?

Täljehus

En lagom lång tur från centrala Södertälje, med naturskön cykling längs kanalen och genom ljusa lövskogar. Ta en fika ute på udden, där finns en grillplats för den som vill. Extra fint är det när björkarna håller på att spricka ut.

Läs mer om Täljehus.

Lina naturreservat

Lina naturreservat är ett stort naturområde på kort avstånd från Södertälje. På våren är hassellundarna och betesmarkerna i mitten av reservatet särskilt magiska, då är marken alldeles täckt av vitsoppor och hasseln spricker ut i intensivt grönt. Stigen från cykelställen vid östra reservatsentrén till fågeltornet blir en skirt grön lövtunnel.

Det finns många vackra miljöer att utforska i reservatet, och flera eldplatser och bänkar att rasta vid, bland annat nära fågeltornet och vid Mora torp.

Läs mer om Lina naturreservat.

Korpberget

Vill du sträcka på benen rejält med en lite längre cykling är denna utflykt svårslagen. Cykelvägen ut till Viksberg går förbi hagar och skog som får staden att kännas långt borta, och längs den sista biten på Käggebodavägen kan du se Mälarens vikar glittra som att det vore sommar redan.

Korpbergets naturreservat består av lövskogar, som på våren ger känslan av att du vandrar i en lövsal med skirt grönt tak och med marken täckt av vitsippor och blåsippor. Om du har kraft kvar i benen till den lilla bergsklättringen upp till Korpbergets utsiktsplats så kommer du bli belönad med en vidunderlig utsikt över ett vårigt Södertälje.

Läs mer om Korpberget.