2023-03-08

Heja hojen lanseras

Idag lanserar vi Heja hojen - en helt ny webbplats som ska inspirera till mer cykling i Södertälje. Här hittar du det mesta du behöver veta för att ta steget till att börja cykla, och får dessutom tips om många av Södertäljes bästa utflyktsmål som gör sig bäst från cykeln.

cyklasödertälje.JPG

 

 

Cykling i Södertälje är kul, enkelt och ger frihet! Det är budskapet som projektledarna Maria Wikenståhl och Gunilla Säwenmyr på Samhällsbyggnadskontoret hoppas att webbplatsen ska förmedla.

- Vi behöver få fler att börja cykla i Södertälje. Inte bara för vårt klimats skull, men även för att cykeln är ett utmärkt sätt att ta sig fram då det är både billigt, enkelt och kan förbättra din hälsa, säger Maria Wikenståhl, utredningsingenjör på Samhällsbyggnadskontoret.

Vill krossa myter om cykling

Målgruppen för hemsidan är främst Södertäljebor som idag väljer att åka bil till jobbet. Det kan finnas många anledningar till varför man inte cyklar, men också en hel del myter som vi vill krossa.

- Det är närmare och tar kortare tid än vad du tror att cykla till jobb eller skola i Södertälje, jämfört med andra transportmedel! Södertälje är den kommun i länet där störst andel av befolkningen kan ta sig till arbetet inom 15 minuter med cykel, visar en studie från Cykelkansliet i Stockholm, säger Maria Wikenståhl.

Det är ett politiskt mål att få fler att börja cykla i Södertälje och 2019 togs Södertäljes nya cykelplan fram. Det görs mycket för att få fler cyklister i stan, bland annat byggs byggs nya gång- och cykelvägar samt fler cykelställ och -parkeringar, nya vägvisningsskyltar sätts upp och cykelkurser för vuxna nybörjare anordnas.

Många olika typer av cyklister

På hemsidan finns också filmer där Södertäljebor som blivit inbitna cyklister berättar om varför de väljer att cykla. I filmen träffar vi Tinna, som sålde familjens ena bil och sparar pengar när hon istället cyklar till jobbet, och Leif som köpte en elcykel vilket gjorde det möjligt för honom att cykla 17 kilometer till jobbet varje dag utan att svettas. Vi har Jari som tar omvägen via skogen och får motionen han mår bra av, och så Alin som lärde sig cykla som vuxen vilket nu hjälper henne i hennes jobb inom hemtjänsten.

- Vi vill i filmen, och på hemsidan, visa på att det finns så många olika typer av cyklister. Innehållet på sidan ska framförallt sänka trösklarna för de som funderar på att börja cykla. Här kan man få tips om vilken typ av cykel man ska använda, annan typ av utrustning och vilka trafikregler som gäller. Men också många goda skäl till varför du ska börja cykla över huvud taget, säger Gunilla Säwenmyr, projektkommunikatör på Samhällsbyggnadskontoret.

En annan målgrupp man vill nå är de som inte redan bor i Södertälje, men som kan tänka sig att komma hit och upptäcka Södertälje på cykel.

- Södertälje är en fantastisk kommun med mycket landsväg, naturreservat och skogsstigar. Många utflyktsmål gör sig bäst till cykel och vi tipsar om många smultronställen som passar för såväl barnfamiljen som för landsvägscyklisten, säger Gunilla Säwenmyr.