Artikel
2023-03-07

Vårpreppa cykeln!

Dags att ta fram cykeln för våren! Om du ännu inte cyklar året runt och tar fram din cykel först nu framåt vårkanten, är det inte dumt att gå igenom cykeln innan du hoppar upp på den igen.

IMG_2030.JPG

Förhoppningsvis har du vinterförvarat din cykel i rent och torrt skick, så har du en bra förutsättning från start. Om du missat detta är det första steget att ge din cykel ett ordentligt bad. Det vill säga, spola av, gnugga och skrubba bort all ingrodd smuts. Använd rostlösningsmedel om till exempel drivlinan har rostat.

  • Smörj in broms och växelvajrar. Detta är viktigt för att dessa delar inte ska rosta av gammal fukt. Använd nån form av fett, helst PTFE- och PFAS-fria (ej teflonfett).
  • Pumpa upp däcken så att du har ett korrekt lufttryck. På många däck står det på sidan vilket lufttryck du ska ha.
  • Kontrollera gärna att däck och andra gummidelar, slang, bromsklossar och handtag inte har spruckit. I så fall behöver du byta ut dem.
  • Kontrollera också alla hårda ytor på cykeln, så att inget kärvar. Det vill säga bultar, ram, vevlager, sadelstolpe och styrstam. Dessa ytor kan också behöva rätt typ av fett, så att de är fortsatt lätta att ta isär.
  • Glöm inte att kontrollera att reflexer, ringklocka och lysen finns och fungerar!