2023-12-01

Riktig rivstart för årets vintercyklister

För sjätte året i rad trampar 33 vintercyklister igång årets utmaning – och det blir ingen mjukstart i år med snön som fallit under veckan! Så här säger några av årets vintercyklister om utmaningen. 

Linn Ottosson

Bor i Blombacka och cyklar till jobbet i Brunnsäng och Vasa, samt däremellan. Det blir olika sträckor varje dag, men ofta runt 10 km på en dag. 

”Jag har alltid cyklat, och även gjort det tidigare på vintern men utan dubbdäck. Men då har det blivit att jag tar bilen när det är snö. Därför tycker jag detta ska bli roligt, att låta bilen stå under hela vintern. Vintercyklisten är en kul grej. Men för mig sparar det också mycket tid att cykla istället för att ta bilen, det tar tid att hitta parkeringsplats och gå från den. Med cykeln kan jag parkera precis intill. 

Mina förväntningar är att det ska bli roligt att vara Vintercyklist! Jag ser fram emot att prova att cykla i mycket snö och att testa dubbdäck. Jag tycker alla borde prova att cykla året om!

 

Emma Mårtensson

Bor i Mariekäll och jobbar på Scania (olika platser). Cyklar cirka 6 km varje dag. 

”Det är smidigare att cykla än att köra bil i Södertälje, det går snabbare och du slipper köer. När jag flyttade hit tycker jag det var så skönt att cykla på morgonen, man vaknar till på vägen till jobbet. Andra vintrar har jag gått till jobbet på vintern, eller kört bil. Att bli vintercyklist är ett sätt för mig att komma ur bekvämlighetszonen. 

Att använda vinterdäck blir nytt för mig, och är det halt får jag bara ta det lite försiktigare och klä på mig mer när det är kallt. Jag ser fram emot att hålla i gång min vardagsmotion som annars försvinner under vintern. Att cykla är också bra för plånboken och miljön. Jag tycker det ska bli kul! 

 

Rutger Hörndal 

Bor i Östertälje och jobbar vid Syd. Cyklar cirka 7 km enkel väg. 

”Det ska bli kul att prova på att cykla mer på vintern. Jag brukar annars ställa undan cykeln när vintern kommer och ta bilen, men jag ser fram emot att prova att sätta dubbdäck på elcykeln. Anledningen till att jag ställer cykeln på vintern är att jag blir försiktig med åldern, så dubbdäcken kommer att ge mig extra trygghet.

Jag har cyklat till jobbet i många år nu. För mig är det smidigheten, det går snabbt att cykla den sträckan jag brukar cykla, 5-7 km. Jämfört med bilen går det snabbare att cykla.” 

Om Vintercyklisten 

Kampanjen Vintercyklisten är en utmaning som syftar till att få fler att cykla även på vinterhalvåret.

Som Vintercyklist förbinder du dig till att cykla minst tre dagar i veckan under perioden 1 dec - 31 mars. I utbyte får du dubbdäck, däckbyte, startpaket och massa kontakt med andra vintercyklister!

Södertälje har ordnat utmaningen Vintercyklisten sen 2018 och totalt har över 250 vintercyklister deltagit. 

Läs mer

Läs mer om Vintercyklistutmaningen här

Följ våra vintercyklister på Instagram, @cyklasodertalje