Varför ska jag cykla?

Skälen till att börja cykla är många. Det är bättre för din hälsa, för miljön och klimatet, det minskar din stress och förbättrar ditt immunförsvar - och dessutom sparar du pengar!

Vi vet att det finns många fördelar med cykling - men också många ursäkter, eller myter, med att cykla i Södertälje. Här hjälper vi dig överkomma några!

"Det är så jobbigt"
Det kan vara lite jobbigt i början, men du vänjer dig snabbt och bygger cykelmuskler! Det är också helt okej att cykla långsamt.

"Blir man inte svettig? Jag kan inte duscha på jobbet"
Det beror på hur snabbt du cyklar. Ta ner tempot så behöver du inte svettas! Vill du verkligen inte bli svettig så kan elcykel vara något för dig? Du kan också ta med ett ombyte till jobbet, och byta tröja till exempel.

"Det är så mycket uppförsbackar i Södertälje"
Varje uppförsbacke är också en nerförsbacke! Ju mer du cyklar, ju mindre jobbiga kommer backarna att kännas. Och är du sugen på att skaffa elcykel kommer du knappt känna av backarna!

"Det tar så lång tid"
I stan går det oftast snabbare att cykla än att ta bussen, och det kan vara nästan lika snabbt som att ta bilen! Du kan parkera närmare dörren än med en bil och slipper leta parkeringsplats.
De flesta i Södertälje kan cykla till jobbet på mindre än 15 minuter!

"Jag behöver ta bilen för jag skjutsar barn och handlar"
Det finns lådcyklar och cykelkärror! I dem kan du både skjutsa mindre barn och matkassar. Du kan också cykla tillsammans med dina barn, då övar de sig på att vara i trafiken och får lättare att koncentrera sig i skolan. De flesta barn skulle behöva röra på sig mer än vad de gör idag. 

5 kassa anledningar att inte cykla

Tycker du att det finns massa med anledningar att inte börja cykla? Vi har listat några av myterna med cykling som vi hör en del - och krossar dem.