2023-11-07

Förbered dig för vintercykling

Över 200 vintercyklister i Södertälje har bevisat att det går alldeles utmärkt att cykla även under årets mörka och kalla period. Men vad behöver man tänka på i utrustningsväg, och hur ska man klä sig? 

Kläder

Första rådet är att inte klä dig för varmt. Du ska nästan frysa lite när du börjar cykla, för du blir snart varm. Skaffa gärna bra regnbyxor och jacka, de skyddar både mot vind och regn/snö. Använd gärna skalkläder, så kan du ha ett varmare mellanlager i form av fleecetröja de dagar det är extra kyligt.

Cyklar du en lite längre sträcka varje dag är ett skoskydd inte så dumt, då håller du fötterna både varma och torra. Vattenäta handskar, buff och en tunn mössa under hjälmen är också riktigt bra.

En reflexväst gör att du syns riktigt bra och rekommenderas om du cyklar på oupplysta vägar. Hjälmen är förhoppningsvis alltid på, men på vintern blir det extra viktigt i och med det hala underlaget. 

Cykeln

Om din cykel inte har skärmar är det ett hett tips att montera på detta. Det kommer att hålla både dig och cykeln betydligt renare än utan under regniga och blaskiga dagar. 

Dubbdäck är en riktigt bra investering under vintern, och det är inte heller ett särskilt dyrt inköp. För några hundralappar kommer du cykla betydligt säkrare på halt underlag. Viktigast för stabiliteten är att ha det på det främre däcket, om du bara har ett dubbdäck. 

Serva gärna cykeln inför vintern, istället för på våren som många andra gör. Se till att bromsarna fungerar bra, och att smörja in kedjan. Detta kommer göra cykelturen tryggare och mer säker. 

Glöm inte att både reflexer och lampor är obligatoriskt när du cyklar i mörkret! 

Tänk på att:  

  • Ha reflexer baktill, framtill och på sidan av cykel.
  • Röd lampa bak får blinka om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.
  • Vit eller gul lampa fram ska ha fast sken och får inte blända mötande trafik. Lampan ska synas på 300 meters håll.

Läs mer

Läs gärna mer om vintercykling på Cykelfrämjandes sida.