2024-04-17

Tuffa vintercyklister är i mål

Efter en utmanande vinter med stora snömängder har årets vintercyklister prövats ordentligt. Men nu är de i mål och de är alla samstämmiga: de kommer fortsätta cykla året om.

30 Södertäljebor deltog i årets Vintercyklist-utmaning som handlar om att cykla minst 3 km, minst 3 dagar i veckan till och från jobbet under perioden 1 december till 31 mars. Till sin hjälp får de dubbdäck och massa pepp.

Nästan samtliga har fullföljt projektet. De allra flesta cyklade sällan eller aldrig till jobbet förra vintern, det vill säga perioden 2022-2023, hälften av de körde istället bil föregående år.

- Tanken med Vintercyklisten är att få fler att ställa om från bil till cykel året om, och att upptäcka hur lätt det är att cykla med dubbdäck även vid vinterväglag. Vi behöver minska vår klimatpåverkan och dessutom upptäcker man hur många fördelar det är att cykla även vintertid om man väl gett det en chans, säger Henrik Kvarnlöt, projektledare för Vintercyklisten.

92 procent av deltagarna har svarat i en slutenkät att deras fysiska hälsa liksom deras mentala hälsa har påverkats positivt eller mycket positivt av att cykla i vinter.

- Framför allt uppger deltagarna att de fått bättre kondition, att de känner sig friskare och orkar mer. Mentalt säger många att de blir gladare, piggare och mindre stressade av den regelbundna cyklingen. 

Motiverat fler att börja cykla

Utmaningen har inte bara fått årets deltagare att fastna för vintercykling. Deltagarna har själva motiverat flera i sin omgivning att börja vintercykla, fler än hälften har fått en eller fler personer att börja vintercykla.

- Jag får motion, det är viktigt. Jag byter arbetsplats flera gånger per dag och det har varit skönt att ha ett bryt som jag får från cykelturen, jag hinner koppla av. Men vintern har varit extrem med mycket snö. Jag har träffat flera personer som cyklat under vintern och fått råd av dem, det har varit jätteroligt, säger vintercyklisten Jimena Lopéz.

För första gången i år har en gymnasieelev deltagit i utmaningen.

- Det går absolut snabbast för mig att cykla till skolan än att ta mig dit på nåt annat sätt. Folk kan ställa frågor men för mig är det ett lätt beslut, säger Emil.

Och resultatet är positivt, liksom tidigare år: samtliga har svarat att de kommer att fortsätta cykla nästa vinter.

 

Se Stina berätta om hennes upplevelse som Vintercyklist i videon nedan.

 

Vill du också bli Vintercyklist?

Håll utkik på vår webbplats och sociala medier. Framåt början av hösten brukar vi gå ut med en möjlighet att ansöka till vintercyklisten för kommande säsong, 2024/2025.

Följ oss på Instagram

Följ vintercyklisterna på Instagram, och få tips om cykling resten av året. @cyklasodertalje