Olika typer av cyklar

Händer det att du tar bilen för att du inte vill bli svettig, eller för att du behöver transportera saker? Det finns faktiskt cyklar som kan lösa de behoven!

Det finns otroligt många fler slags cyklar än den vanliga dam- och herrcykeln. Dels finns det olika slags muskeldrivna cyklar, dels finns det olika sorters eldrivna lastcyklar, vikcyklar och lådcyklar. Här kommer en guide till olika slags cyklar för olika situationer. Klicka på de olika cyklarna för att få guidning till vilken cykel du kan välja! 

Olika typer av cyklar
Elcykel

Elcykel-bak.svgElcyklar finns i många olika modeller och olika prisklasser. De flesta är av komfortcykelmodell, alltså en helt vanlig cykel av stadsmodell med växlar i olika antal. Elstödet kommer bara om du samtidigt trampar själv och ger en extra skjuts upp till 25 km/h. Om cykeln går snabbare än 25 km/h så slutar elstödet. Motorn får ha en effekt på max 250 watt. Du bestämmer själv hur pass mycket elstöd du vill ha.

Vissa modeller har tre olika steg, andra har fler, vissa har steglös justering som är lite som att du gasar. Skillnaderna i pris beror ofta på batteriets kvalitet. Dyrare batterier håller ofta längre utan att tappa i kapacitet och har större kapacitet från början. Det vill säga, laddningen håller fler dagar och för längre resor.

Passar för: Den som inte vill bli svettig, den som cyklar långt, cyklar i många, långa eller branta backar, den som vill kunna lasta tungt, kunna dra cykelkärra

elcykel_vinter.jpg

Kraftfull elcykel

Elcykel-fram.svgDet finns elcyklar som har en ännu kraftfullare motor än de elcyklar som man brukar prata om. Elcyklar som bara ger stöd när du trampar men som har en mer kraftfull motor, upp till 1000 watts nettoeffekt, räknas som en slags moped klass II. Då krävs det att föraren använder hjälm.

Du får cykla på cykelbanorna så länge som det inte finns en tilläggstavla att moped klass II inte får köras där. Du får också cykla snabbare än 25 km/h så länge som du följer hastighetsbegränsningarna, men motorn ger bara stöd upp till 25 km/h.

Passar för: Den som vill ha ett mellanting mellan cykel och moped, den som inte alls vill bli svettig och som vill komma fram väldigt fort.

Elmoped

Elcykel-bak.svgDet finns även fordon som ser ut som cyklar och som ger elstöd utan att du behöver trampa, och/eller för hastigheter långt över 25 km/h. I Sverige klassas detta som en elmoped och inte som en elcykel. Detta ställer krav på att föraren ska använda hjälm, ha förarbevis och registrera fordonet. Vissa sådana elmopeder som ser ut som elcyklar kan gå riktigt fort och till och med räknas som moped klass I.

Det kan vara lite svårt att avgöra vilken kategori som en snabb och kraftfull elcykel tillhör. Det är alltid bra att höra med Transportstyrelsen så att det blir rätt. Läs mer om skillnaderna mellan dessa slags fordon på Transportstyrelsens hemsida.

Passar för: Den som egentligen vill ha en moped.

Vikcykel

En vikcykel är riktigt fiffig för den som vill kunna cykla till och från tåget eller bussen. Cykeln är konstruerad så att den viks ihop och blir stor som en väska. Sedan kan du enkelt ta med den på bussen eller tåget! Det finns vikcyklar som även har elstöd.

Passar för: Dig som pendlar med kollektivtrafik och vill kunna cykla några kilometer både till och från tåget eller bussen, eller dig som lätt vill kunna låsa in cykeln hemma eller på jobbet.

Lådcykel

La╠èdcykel.svgLådcykel är smidigt för den som vill kunna köra hem matkassarna från affären eller skjutsa barn till förskolan. Det finns till och med hantverkare som skippat skåpbilen och kör med elassisterad lådcykel istället! Det finns lådcyklar utan elstöd, men det kan bli ganska tungt att cykla. Det finns även lådcyklar med eller utan växlar. Många föredrar dock just kombinationen av både elstöd och växlar. Då blir det lätt att ta sig upp för backar med tung last. Det finns företag vars affärsidé är att köra hela flyttlass med lastcykel. Det går!

Det går också rätt så enkelt att uppgradera sin vanliga cykel till mer av en lastcykel, genom att sätta stora korgar på pakethållaren eller framför styret.  Fördelen med riktiga lastcyklar är att lasten får lägre tyngpunkt vilket blir mycket mer stabilt.

Passar för: Dig som skjutsar barn till förskolan, och dig som lätt vill få hem matkassar eller annan shopping på din cykel.

55198092-eldriven-lastcykel.jpg

57788524-ladcykel.jpg

Lådcykel med tre hjul

La╠èdcykel.svgDessa är riktigt stabila men blir inte lika smidiga att svänga med som en cykel på två hjul. Denna modell kallas ofta för "Christianiacykel", från området Christiana i Köpenhamn. De kan lastas med 100 kg eller mer utan att stabiliteten påverkas. De tre hjulen gör att de är stabila även vid start och stopp och vid låga hastigheter. Det finns lite olika modeller på konstruktion och hur stor lådan är, och de finns både med och utan elstöd och med olika många växlar.

Passar för: Den som vill kunna lasta tungt men värderar stabilitet mer än hög fart. Passar bra för att skjutsa barn.

55198092-eldriven-lastcykel.jpg

Lådcykel på två hjul

Lådcykel på två hjul kallas också för longtais eller long-johns.
Lådcykel har lastlådan i mitten, vilket gör att det känns mer som en vanlig cykel än vad trehjuliga lastcyklar gör när man cyklar. Long-talls eller long-johns har låg tyngpunkt på lasten vilket gör att det blir stabilt även med tung last, men kan vara lite vingligt precis i starten innan man kommit upp i fart.

Lastutrymmet blir dock inte lika stort som det kan vara på en trehjulig lastcykel, men fördelen är att de är snabba och smidiga med känsla av en vanlig cykel.

Passar för: Den som behöver kunna transportera grejer men vill kunna cykla som med en vanlig cykel.

56171627-elcykel.jpg

 

Åsa valde lådcykeln framför bilen

Åsa köpte en lådcykel - som hon skjutsar dottern i och kan använda till shopping och att köra till återvinningen. Win win!