Hitta hjälmen som passar dig!

En hjälm är en billig livförsäkring. Även om du själv har koll i trafiken så finns det tyvärr en risk att en olycka sker på grund av något som är utanför din kontroll. En hjälm minskar risken för hjärnskador vid en olycka med hela 60 procent!

Några vanliga argument till varför man inte använder hjälm kan vara att man tycker de är obekväma, förstör frisyren eller tar bort frihetskänslan. Idag är det lätt att krossa de argumenten - det finns nämligen alternativ! Det finns t.ex. huvudskydd som du bär som en krage runt halsen, och som använder krockkuddsteknik när olyckan är framme.

Idag finns det också en uppsjö av olika sorters hjälmar med väldigt varierande utseende. Det finns sportiga hjälmar, skate-hjälmar, hjälmar med spikes och tuppkam, och hjälmar som ser ut som hattar. Sannolikheten är stor att du faktiskt hittar en hjälm som passar dig!

Passform och säkerhet

För att hjälmen ska skydda bra så ska den sitta som en smäck. Försök alltså hitta en hjälm med bra passform för just dig, och ställ in den ordentligt. Den ska sitta tight och inte åka runt när du rör på huvudet. När du väl har hittat din hjälm så kan du ha den i ca 10 år, så länge som den inte utsätts för en kraftig stöt. Då ska den bytas ut direkt.

En hjälm är bättre än ingen hjälm, men hjälmar är ändå lite olika bra. När du ska välja en hjälm kan du dels hålla utkik efter CE-märkning, och dels MIPS-märkning. MIPS är en teknik som gör att hjälmen skyddar hjärnan ännu bättre.

Det finns flera tester som jämför hjälmar. Länsförsäkringar gör återkommande tester tillsammans med KTH där de även tittar på hur hjälmar klarar roterande slag.
Även Folksam har test av hjälmar.